Ekologiczna kuchnia w naszych domach

Ekologia i moda na zero waste na stałe zagościła w naszych domach – wielu z nas ciągle poszukuje sposobów na to, aby wykorzystywać jak najlepiej konkretne surowce oraz by segregować je, kiedy konieczne będzie ich wyrzucenie. Również w naszych kuchniach możemy być bardziej ekologiczni. Poza segregowaniem odpadów organicznych i tworzeniem kompostownika przy domu, możemy także wykorzystywać owoce i warzywa do tworzenia wyjątkowych dań.

Ekologia każdego dnia

Nie musimy specjalne starać się, aby każdego dnia przyczynić się do poprawy jakości planety i środowiska wokół nas. Podstawą jest oczywiście segregowanie śmieci i wrzucanie ich do odpowiednich pojemników – pozwoli to na ich recykling. Wiele osób zwraca uwagę podczas zakupów na to, jak pakowane są konkretne produkty, omijając nadmiar plastikowych woreczków. Wiele osób stawia też na ekologiczne produkty spożywcze, pochodzące z regulowanych upraw czy hodowli. Elementem większej świadomości ekologicznej może być też ograniczenie czy też całkowite zrezygnowanie ze spożywania mięsa. Proces produkcji mięsa w olbrzymi stopniu przyczynia się do produkcji dwutlenku węgla, jak również wydzielania innych gazów cieplarnianych. W jaki sposób zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego? Najlepszym rozwiązaniem są oczywiście produkty posiadające wiele białka roślinnego, jak groch, fasola, soczewica, bób.

Nie wyrzucaj!

Czy wiesz, że również z łupin, obierek i gniazd nasiennych można skorzystać w domowej kuchni? Przykładem może być przepis na ocet jabłkowy zero waste! Takie produkty nie tylko sprawią, że będziemy wyrzucać znacznie mniej, ale też przyczynią się do znacznego poszerzenia naszych możliwości kuchennych. Ocet jabłkowy to jedna z wielu interesujących propozycji na zdrowszą i bardziej inspirującą kuchnię!