Gotowanie to wyzwanie, to akcja i rewelacja. To działanie, wymyślanie, smakowanie, próbowanie wciąż nowych potraw. To eksperymentowanie i poszerzanie przestrzeni kulinarnej. W sensie metaforycznym polega ono na tworzeniu dań fusion, na szukaniu inspiracji w przepisach całego świata. W dosłownym sensie poszerzanie kuchennej przestrzeni oznacza znajdowanie nowych miejsc dla gotowania. Do takich przedsięwzięć przyzwyczaili nas najwybitniejsi kucharze, który bardzo lubią gotować w plenerze. Warto ich w tym naśladować i przenieść kuchnię do rozkosznego o każdej wręcz porze roku ogrodu!

Są światy, których uroda nigdy nie przeminie. Takie magiczne, a więc nie do końca realne, jakby zmyślone na potrzeby osobistego scenariusza szczęścia. Nie zależy nam jednak za bardzo na ich realności, ale na emocjach, które wywołują. Na tym uśmiechu od ucha do ucha, kiedy przypominamy sobie wakacje spędzone u cioci na wsi. Albo na wszechogarniającym spokoju, gdy wspominamy leśną polanę, na której robiliśmy piknik.